V Kosmima | Κοσμήματα, αξεσουάρ, βέρες, ρολόγια
Μαργαριτάρια
SuperUser Account

Μαργαριτάρια

Τι είναι το μαργαριτάρι

Το μαργαριτάρι είναι ένας φυσικός οργανισμός ο οποίος παράγεται μέσα από όστρακα και μπορεί να βρίσκεται σε θαλάσσιο ή γλυκό νερό.

 

Κατηγορίες

Φυσικά Μαργαριτάρια -Natural pearls

Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι ανθρακικό άλας ασβεστίου .Θεωρείται ότι τα φυσικά μαργαριτάρια διαμορφώνονται κάτω από ένα σύνολο τυχαίων όρων, όταν εισαχτεί ένας μικροσκοπικό εισβολέας ή ένα παράσιτο μέσα σ' ένα μαλάκιο (Κοχύλι). Το μαλάκιο ενοχλείται από τον εισβολέα και εκκρίνει το ανθρακικό άλας ασβεστίου που είναι πρωτεΐνη του όστρακου για να καλύψει το ερεθισμό του. Αυτή η διαδικασία έκκρισης επαναλαμβάνεται πολλές φορές, οπότε σαν συνέπεια δημιουργείται το μαργαριτάρι. Τα φυσικά μαργαριτάρια έρχονται σε πολλές μορφές, αλλά με τέλεια μορφή είναι πολύ σπάνιο.


Καλλιεργημένα μαργαριτάρια -Cultured pearls


Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια τείνουν να ακολουθούν τη μορφή του εμφυτευμένου πυρήνα, και έτσι μπορούμε να καθορίσουμε το σχήμα του μαργαριταριού σε αντίθεση με τα φυσικά που αυτό είναι αδύνατο. Μόλις τοποθετηθούν οι προσχηματισμένες χάντρες στο στρείδι, αυτό εκκρίνει μερικά στρώματα ανθρακικό άλας ασβεστίου γύρω από την εξωτερική επιφάνεια του μοσχεύματος και έτσι σχηματίζεται το μαργαριτάρι. Αφαιρείται από το όστρακο μετά από έξι μήνες ή περισσότερο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να καθορίσουμε και το χρώμα τους με Laser.  

 

Είδη καλλιεργημένων μαργαριταριών

Νοτίων Θαλασσών
     Τα μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών θεωρούνται τα πιο σπάνια μαργαριτάρια λόγω του μεγέθους, του χρώματος και της λάμψης τους. Καλλιεργούνται στη ζώνη των Νοτίων θαλασσών που εκτείνεται από τη Βόρεια Αυστραλία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες έως τις βόρειες ακτές της Βιρμανίας. Τα μαργαριτάρια αυτά έχουν μια πλειάδα αποχρώσεων, από άσπρο έως ασημένιο και από ελαφρύ μπεζ έως βαθύ χρυσό, ενώ το μέγεθος τους ξεκινάει από 7mm και φτάνει έως 21mm.

Ταϊτής
Τα "μαύρα" μαργαριτάρια καλλιεργούνται κυρίως ση Γαλλική Πολυνησία, την Ταϊτή και τα νησιά Cook του Νοτίου Ειρηνικού. Το μέγεθος τους ξεκινάει από 5mm και φτάνει έως 19mm. Ποικίλλουν από γκρι έως μαύρα στο χρώμα, και το χρώμα είναι φυσικό. 

Αυτές οι ποικιλίες είναι χαρακτηριστικές, λόγω των ασυνήθιστων αποχρώσεων τους, περιλαμβάνοντας τις αποχρώσεις του γκρι, μπλε-γκρι, μολυβί, γκρι, καφέ-μαύρου, ή πρασινωπού μαύρου. Το χρώμα του μαύρου μαργαριταριού της Ταϊτής, όμως, συχνά δεν είναι ομοιόμορφο παντού. Η πέτρα μπορεί να είναι μαύρη στη μία άκρη, και πολύ πιο ανοικτή στην άλλη. Το πιο σπάνιο και πανάκριβο χρώμα για τα μαύρα μαργαριτάρια της Ταϊτής είναι το μαύρο με μια ιριδίζουσα παγωνί-πράσινο απόχρωση.

Akoya (Ιαπωνίας)
Είναι το πιο γνωστό, καλά σφαιρικό, μαργαριτάρι και παραγεται από τα θαλάσσια οστρακοειδή. Τα τελειότερα Akoya είναι πιο σφαιρικά από τα άλλα μαργαριταρια και έχουν την υψηλότερη γυαλάδα, η οποία τα καθιστά πολύ επιθυμητά.

Biwa και Άλλα Μαργαριτάρια του Γλυκού Νερού.
 Τα μαργαριτάρια Biwa είναι μεγαλωμένα μέσα στο γλυκό νερό (λίμνες και ποτάμια) και λαμβάνουν το όνομα τους από τη Λίμνη Biwa της Ιαπωνίας, όπου εκεί καλλιεργούνται υπέροχα μαργαριτάρια. Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού μεγαλώνουν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ιρλανδίας, όπου εκεί χρησιμοποιούνται συνηθισμένα μαλάκια στρειδιών. Η μέθοδος δεν απαιτεί την εμφύτευση μάνας μαργαριταριού. έτσι, τα μαργαριτάρια μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα ενώ, αντίθετα από εκείνα του θαλάσσιου οστρακοειδούς, το οποίο παράγει φυσιολογικά ένα με δύο μαργαριτάρια, κάθε στρείδι μπορεί να παράγει ταυτόχρονα πολλά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πιο πολλά μαργαριτάρια να είναι λιγότερο δαπανηρά από τα ισοδύναμα τους του θαλάσσιου νερού.


Υποκατηγορίες

Μαργαριτάρια Κουμπιά.
Είναι ένα είδος μαργαριταριού του θαλάσσιου νερού, το οποίο έχει ένα σχήμα που θυμίζει το καπέλο του πάπα. Με ένα σχήμα που μπορεί να είναι χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον, δένονται ή κολλιούνται σε πλαίσια και χρησιμοποιούνται για σκουλαρίκια ή δακτυλίδια. Είναι λιγότερο ακριβά από τα σφαιρικά.

Μαργαριτάρια-Δάκρυ.
Μερικές φορές καλούνται και "μαργαριτάρια αχλάδι". αυτά είναι πολύ αξιαγάπητα και επιθυμητά. Σε μεγάλα μεγέθη, ειδικά σε ζευγάρια, και όταν είναι αληθινά συμμετρικά, αυτά τα μαργαριτάρια είναι πανάκριβα.

Μαργαριτάρια-Μισά.
Συνήθως είναι μικρά μαργαριτάρια (δυο ή τριών χιλιοστομέτρων), τα οποία έχουν κοπεί στη μέση για κάποια διακόσμηση, όπως, επί παραδείγματι, για να στολίσουν το περίγραμμα ενός Καμέο ή μια κεντρική πέτρα. Είναι φθηνά, αλλά δημιουργούν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

 


Συντελεστές οι οποίοι Επηρεάζουν την Ποιότητα και την Αξία του Μαργαριταριού

Γυαλάδα και Λάμψη
Ο βαθμός της γυαλάδας και της λάμψης είναι ένας από τους κυρίους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την αξία του μαργαριταριού. Όσο πιο μεγάλη είναι η γυαλάδα και η λάμψη, τόσο πιο τέλειο είναι το μαργαριτάρι.

Χρώμα
Το χρώμα συνήθως θεωρείται ο πιο σπουδαίος παράγοντας που επηρεάζει την αξία και το κόστος. Υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία αξιολογούν το χρώμα: το χρώμα του σώματος και η απόχρωση. Το "χρώμα του σώματος" αναφέρεται στο βασικό χρώμα, π.χ. λευκό, κίτρινο, μαύρο. Η "απόχρωση" αναφέρεται στην παρουσία ενός δευτερεύοντος χρώματος, όπως είναι το "ροζέ" στα τέλεια λευκά μαργαριτάρια. Το χρώμα αναφέρεται στο συνδυασμό του σώματος και της απόχρωσης. Εάν το μαργαριτάρι έχει υποστεί κάποιο χρωματισμό, η γραμμή θα παρουσιάζει έναν ροζέ χρωματισμό.Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια διατίθενται σε πολλά χρώματα - γκρι, μαύρα, ροζ, μπλε, χρυσαφί - αλλά συχνά αυτά τα χρώματα παράγονται από βαμμένες επιφάνειες ή μέσω τεχνικών ακτινοβολίας.

Καθαρότητα
Αυτό αναφέρεται στην αποδέσμευση του μαργαριταριού από ατέλειες της επιφάνειας, όπως είναι κηλίδες, ραγίσματα, φουσκάλες, εξανθήματα, κλπ. Οι ατέλειες μπορούν, επίσης, να εμφανίζονται σαν μαύρες κηλίδες, μικρά βαθουλώματα, επιφανειακά εξογκώματα. Ένα μαργαριτάρι με μεγάλα ελαττώματα μπορεί να είναι λιγότερο διαχρονικό. Όσο πιο καθαρό είναι το δέρμα του, τόσο το καλύτερο.

Σχήμα
Το σχήμα στα μαργαριτάρια χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: σφαιρικό, συμμετρικό και μπαρόκ. Το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο σε αξία είναι το σφαιρικό ή στρογγυλό μαργαριτάρι.  Τα τέλεια στρογγυλά μαργαριτάρια είναι σπάνια, όσο πιο κοντά βρίσκεται ένα μαργαριτάρι στο σχήμα αυτό, τόσο πιο ακριβό γίνεται. Κάθε μαργαριταρένια σειρά θα πρέπει να έχει ένα καλό ταίριασμα μαργαριταριών, ώστε, όταν φοριέται, να δίνει την αίσθηση της ομοιομορφίας.

Print
1247 Rate this article:
3.5

Name:
Email:
Subject:
Message:
x